Hoe het begon...
Het jam maken begon in de zomer van 2010, een goed vijgenjaar, met een oogst waar niet tegenop te eten viel. Dan maar eens geprobeerd om er jam van te maken. Het experimenteren met vijgen, kruiden en een vleugje alcohol beviel goed. Zo goed dat ik inmiddels een veertigtal eigen recepten ontwikkeld heb, voor zeer uiteenlopende jams. Van pruimen tot patisson, van marmelade tot limoen, van vlierbes tot tomaat. En er komen nog steeds recepten bij.
Het liefst pluk ik het fruit zelf, langs fietspaden, in het bos of in tuinen en boomgaarden van mensen die meer fruit hebben dan ze zelf kunnen verwerken en natuurlijk ook in de omgeving van ons huis in Frankrijk, in het gebied van de Lot. Het liefst onbespoten fruit, als het niet anders kan koop ik het gewoon op de markt of in de winkel.

Honing in plaats van suiker
Sinds 2011 verwerk ik geen suiker meer in de jams. Ik werk uitsluitend met honing of (appel)diksap. Maar met mate, voldoende om de jams ruim een half jaar te kunnen bewaren. Het percentage fruit in de jams ligt daardoor rond de 80% en dat proef je!

Seizoensfruit
De jams volgen de seizoenen: in de zomer en het najaar ligt de nadruk op zacht en rood fruit, zoals pruimen, aardbeien, bessen, peren, perziken, abrikozen, alle pompoenachtige vruchten, druiven, vijgen natuurlijk, vlierbessen, enz.
's Winters is het tijd voor de citrusvruchten: sinaasappel, limoen, pomelo, grapefruit en citroen; voor het tropische fruit zoals ananas, kaki, mango,banaan; en voor de cranberries!

Er is gelukkig altijd fruit. Gemiddeld maak ik zo'n twee keer per week nieuwe jam. En altijd met veel plezier.

Waar te kopen?
De jams zijn te koop via de website.
Niet altijd zijn alle jams in voldoende hoeveelheden op voorraad of in het bewuste jaargetij bij te maken.
Neem daarom altijd eerst contact op over de mogelijkheden en de kosten.
Behalve voor eigen gebruik, zijn de jams ook geschikt als cadeau of als relatiegeschenk, eventueel voorzien van eigen bedrijfslogo. 

Markten
Een aantal malen per jaar neem ik deel aan De Streekmarkt in de Twijnstraat in Utrecht, en aan andere markten in en rond de stad Utrecht. Aankondigingen daarvan zijn te vinden op de home-pagine onder het kopje MARKTEN.

Workshops
Ongeveer één keer per maand organiseer ik een workshop jam maken met open inschrijving. Meestal op zondagmiddag, ga voor de data naar WORKSHOPS
Er is plaats voor ongeveer tien personen, aanmelden kan via de contactpagina van deze website. De workshops worden gehouden in het gebouw De Wilg in Utrecht, of op een locatie naar keuze, mits er een goede en ruime keuken beschikbaar is.

Na een korte uitleg gaat iedereen aan de slag met drie soorten seizoensfruit. Een kleine vier uur later kunnen de resultaten geproefd worden en gaan alle deelnemers met een aantal potjes jam naar huis.

De workshops zijn ook prima geschikt als teambuildingsactiviteit, bedrijfsuitje, familiedag of reünie.
Voor individuele inschrijvingen bedragen de kosten € 35,- pp, inclusief fruit, materiaal en koffie/thee.
Voor besloten groepen maak ik natuurlijk graag een offerte.

websdesign + development : SILVERBEE.nl